Earthday besparingstips

5 april 2021

Earth Day, een jaarlijks terugkerend evenement op 22 april, heeft als doel ons bewust te maken van hoe belangrijk de aarde voor ons is. Speciaal voor deze dag delen wij tips om energie en water te besparen. Makkelijk toe te passen, maar deze tips leveren een bijdrage in jouw weg naar een duurzamer bestaan. En naast dat je je steentje bijdraagt voor de natuur, bespaar je maandelijks ook nog eens in de portemonnee.

Bewuster met energie omgaan

Lampen
Een inkoppertje, maar niet te missen: doe lampen uit zodra je een ruimte verlaat. Laat ook een buitenlamp niet onnodig branden. Vervang gloeilampen door led- en spaarlampen, een ledlamp is namelijk maar liefst 90% zuiniger dan een standaard gloeilamp! Door efficiënt te verlichten kun je een hoop energie besparen.

Verwarming
Zet de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent en doe de deuren dicht zodat de warmte in de juiste ruimtes blijft. Installeer een slimme thermostaat zodat je woning niet onnodig wordt verwarmd als je niet thuis bent. Met tochtstrips op de ramen en deuren en radiatorfolie achter de verwarming hou je de warmte lekker binnen.

Apparaten
Apparaten op standby gebruiken nog steeds energie, schakel apparaten daarom uit. De uitknop is vaak niet voldoende, haal daarom de stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact.

Droger
De droger is een echte energieslurper. Hang de was te drogen aan een droogrek of in de tuin. Naast een hoop energie, bespaar je ook nog eens een hoop geld door de was aan de lucht te laten drogen. Eén droogbeurt in de droogtrommel kost volgens de berekeningen van het Nibud namelijk maar liefst €1,25.

Energielabel
Check bij de aanschaf van verlichting en elektronische apparaten het energielabel. Deze geeft je inzicht in het energieverbruik zodat je een verstandige keuze kunt maken.

Er spoelen liters water weg..

Douchen
Met een gemiddelde douchebeurt gebruik je al snel 70 liter water. En dat in slechts 8 minuten tijd! Probeer een minuutje korter te douchen of kies voor een waterbesparende douchekop. Hierdoor bespaar je liters per dag. En nog een voordeel: ook het energieverbruik gaat hierdoor omlaag.

WC doorspoelen
Gebruik de waterbesparende spoelknop bij het doorspoelen van de wc. Op deze manier bespaar je jaarlijks tot wel 8.000 liter water.

Kranen
Je verwacht het misschien niet meteen, maar een lekkende kraan verspilt tot wel duizenden liters water per jaar. Draai kranen dus altijd goed dicht en repareer een lekkende kraan direct.

Tuin
Ook in de tuin valt veel water te besparen: sproei de tuin in de ochtend of in de avond, anders is het water zo weer verdampt. Zet een regenton in de tuin en gebruik het opgevangen water om de tuin mee te bewateren. Geef planten water zo dicht mogelijk bij de grond en wortels.

Met een aantal kleine aanpassingen maak je al een groot verschil voor de aarde én je portemonnee. Welke bespaartips ga jij toepassen?