Aanstelling van Financieel Directeur Bart Debats

5 december 2023

Professionalisering van vastgoedmanagement

Vanwege toenemende professionalisering stelt vb&t Vastgoedmanagement Bart Debats als Financieel Directeur aan.

De vastgoedmanagement wereld staat niet stil. vb&t Vastgoedmanagement is een koploper als het gaat om innovatie en een vooruitstrevende blik. Doordat het speelveld van een vastgoedmanager steeds meer vraagt van de interne organisatie werd het tijd om hier een volgende invulling aan te geven.

Bart Debats trad 1 september 2023 aan bij vb&t vastgoedmanagement en gaat zich richten op het optimaliseren van de financiële en backoffice processen. Na een periode in de zorgsector is hij terug in de vastgoedbranche waar hij zijn loopbaan 12 jaar geleden begon en waar zijn passie is.

Nadat hij zijn studie International Business aan de Universiteit van Maastricht- heeft afgerond begon Bart zijn loopbaan in de consultancy. Al snel merkte Bart dat hij een affiniteit had met vastgoed. Nadat hij een aantal jaar ondernemers van advies had voorzien waar vastgoed niet altijd de core-business was maakte hij de stap naar een adviesboetiek genoemd naar de Franse filosoof Montesquieu.

Daar speelde vastgoed een veel zwaardere rol. Bart heeft daar kennis opgedaan van coporate finance, risk management, asset- en portefeuillemanagement. Vanuit zijn rol was hij tevens lid van treasury commissies bij woningcorporaties. Nadat de organisatie was overgenomen door EY werd het tijd voor iets anders.

ICT is voor de moderne financial niet meer weg te denken. In dat perspectief zag Bart een kans. Zo heeft hij een asset- en portefeuillemanagement applicatie bedacht en vermarkt. Toch wilde Bart graag een vaste financiële rol in een organisatie. “Als consultant ben je vaak een passant, ik wil graag met een team bouwen aan iets moois”, licht Bart de overstap van toen toe.

Die kans kwam in de rol van groep controller in een groep die zich richt op orthopedische dienstverlening. Waarom dan nu de overstap naar vb&t Vastgoedmanagement? Boven de groep zat een PE-partij en daar kom je als financial interessante zaken tegen zoals overnames en exits. Dat betekent ook dat management en staffuncties overbodig kunnen raken als er in de groep veranderingen plaatsvinden. Daarna vonden vb&t Vastgoedmanagement en Bart elkaar.

Indruk van onze vb&t organisatie: Vastgoedmanagement

Zo stelde we hem de vraag: Wat is je eerste indruk van de organisatie?

“vb&t vastgoedmanagement en de sector voelt als thuiskomen. Het draait in deze wereld om professionals die samen een verbondenheid voelen door en met vastgoed. Daarnaast is de cultuur zeer warm en open. Iedereen is met elkaar begaan. Het is echt een warm bad. vb&t vastgoedmanagement kent geen zware hiërarchie, dat bevordert de interne samenwerking.”

Dynamische woningmarkt

De woningmarkt in Nederland is dynamisch, dit door wet- en regelgeving en de zoektocht naar rendement bij beleggers, wat merk jij daarvan?

“De afgelopen jaren is het vak van de vastgoedmanager steeds uitdagender geworden. Er wordt steeds meer, sneller en complexere zaken verwacht. Dat betekent enerzijds investeren in automatisering en procesoptimalisatie en anderzijds beleggers die graag een toename zien van rendement. Dat bijt elkaar.”

“vb&t Vastgoedmanagement loopt hier echter voorop. Er is fors geïnvesteerd in automatisering. Dat betekent dat een organisatie veel veranderingen heeft doorgemaakt. In mijn rol besteed ik veel tijd om systemen, mensen en processen uit te lijnen. Dit meteen met een focus op de toekomst.”

Nieuwe rol binnen een innovatieve organisatie

De rol is nieuw voor de organisatie: hoe ga je daarmee om?

“Ik ben met open armen ontvangen. Het is natuurlijk altijd even wennen aan elkaar. De eerste maand heb ik vooral met iedereen gesproken. Dat geeft direct goed inzicht in het reilen en zeilen. Uiteraard heb je het dan in de gesprekken over de rol. Die inzichten neem ik mee.”

“De feedback die ik krijg is dat men blij is met de financiële inzichten en de stappen we vanuit finance zetten. Ik zet finance neer als de business partner. Dat betekent dat er ook een fundament moet zijn om mee te kunnen werken. Gelukkig is er een goed en ervaren finance team en heeft het MT veel kennis van de business.”

“De vervolgstappen in informatie voorziening en processturing zijn in volle gang en de eerste resultaten zijn zichtbaar. Ik merk nu al dat mensen eerder over financiële gevolgen nadenken voordat ze acties nemen.”

Werken naar een nóg hoger doel

Heb je een stip op de horizon?

“De vastgoedbeheerder is van oorsprong een dienstverlenende organisatie waar mensen en processen centraal staan. vb&t heeft daar automatisering en dus systemen al sterk naast gezet. Mijn stip op de horizon is om de professional te faciliteren met een geoliede machine van systemen en processen. Een machine die tevens in control is met voldoende sensoren op de juiste plaats.”

“De wens is om te groeien naar een robuuste, efficiënte en effectieve organisatie die toch maatwerk kan leveren voor een relatie. Dat betekent fors investeren in zoveel mogelijk uniformiteit en doormiddel van automatisering toch maatwerk kunnen leveren.”

Inspiratiebron voor anderen

Hoe inspireer je mensen in je teams?

‘Ik zit graag kort op de bal waar nodig en geef ruimte waar het kan. Dat betekent ook dat je gecalculeerde risico’s neemt. Fouten maken is dus niet erg. Cruciale hiervan is dat je leert en een fout afremt voordat er een domino effect ontstaat. Ik neem de professionals graag mee in een bepaalde visie, een toekomstige situatie, en coach ze dan in die richting.

‘Lessons learned delen we met elkaar. Zo bekrachtig je een wij gevoel, een groep mensen die staan voor een missie en doel. Daarnaast ben ik transparant, geen politiek en verborgen agenda’s. Samenwerken aan een gemeenschappelijk doel waarbij een duurzame inzet van de professional centraal staat.”