Wat te doen bij warmte?

De verwachting is dat we in juli en augustus veel droge en warme dagen gaan krijgen. gelukkig zijn er manier om slim om te gaan met hitte in huis. We hebben hieronder wat handige tips op een rijtje gezet:

In de ochtend en avond is het een stuk koeler dan overdag. Zet daarom in de vroege en late uurtjes ramen en deuren open. Zo kan het even lekker doorwaaien. Zorg ook dat er ’s nachts koele lucht binnenkomt. Zet ventilatieroosters open of ramen op een kier.

Door gordijnen, rolgordijnen, lamellen of shutters dicht te doen, houdt u het zonnetje buiten. Hierdoor houd je de warmte grotendeels buiten en zal het een stuk aangenamer zijn in huis. Heeft u een zonnescherm of rolluiken? Doe ze overdag naar beneden.

Lampen, stofzuigers, televisies, ovens en laptops warmen op bij gebruik. Zet ze daarom uit als het kan. Maak bijvoorbeeld een maaltijdsalade in plaats van gerecht in de oven. Droog de was niet in de droger, maar op een wasrek.

Met een ventilator of airco bant u hitte uit huis. Een ventilator gebruikt meestal niet zo veel stroom. Maar een airco wel. Die is daarom vaak een stuk duurder in gebruik. U kunt ook uw eigen goedkope en energiezuinige airco maken. Zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor uw ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom.

Een ventilator is natuurlijk heel fijn bij hitte. Maar let goed op stof op uw ventilator als u een tijdje niet bent thuis geweest. Of wanneer u de ventilator al even niet heeft gebruikt. Stof op een ventilator kan namelijk brand veroorzaken.