• Nederlands

Maak je tuin of balkon winterklaar

Helaas zijn de zomermaanden weer voorbij, is de herfst in volle gang en staat de koude winter voor de deur. Weet jij niet waar je moet beginnen om je tuin/balkon winterklaar te maken? Wij hebben een aantal tips voor je!

Het is belangrijk het gras, zolang het groeit, te blijven maaien. Zet echter wel de stand van de grasmaaier wat hoger. Maai het gras niet korter dan 4 centimeter. Laat het gras liever wat te lang in de winter dan te kort. Vang het afgemaaide gras op of hark het af, het is namelijk beter als er gedurende de winter niets op het gazon ligt.

Als er vorst voorspeld wordt moeten alle waterleidingen in de tuin op tijd afgesloten worden. Laat vorstgevoelige leidingen en tuinslangen bovendien ook helemaal leeglopen om schade door uitzettend ijs te voorkomen. Los staande sproeiers in de tuin kunnen gedurende de vorst binnen droog opgeslagen worden.

Niet iedere plant kan goed tegen vorst. Om die reden is het verstandig de planten die niet winterhard zijn naar binnen te verplaatsen of buiten te beschermen tegen vorst.

Het is nu de perfecte tijd van het jaar om bloembollen te planten. Op deze manier heb je er in het voorjaar veel plezier van. Bloembollen kunnen goed overwinteren en in het voorjaar zullen sommige als één van de eerste tekenen van de aankomende lente tevoorschijn komen.

Hang leuke vogelhuisjes op en maak de oude vogelhuisjes schoon. Vogels zoeken in de winter vaak beschutting en ieder huisje is meer dan welkom. Ook kun je de vogels helpen door wat extra voedsel neer te leggen of op te hangen.