• Nederlands

Discriminatie op de woningmarkt

Vorig jaar bleek uit cijfers van het televisieprogramma Radar dat discriminatie op de woningmarkt regelmatig voorkomt. Volgens Radar is 90% van de verhuurmakelaars bereid om te discrimineren bij het toewijzen van woningen, als de verhuurder daar om vraagt. Dit zijn natuurlijk geen beste cijfers voor de verhuurmarkt. Bij vb&t Verhuurmakelaars doen we er alles aan om nieuwe huurders zonder vooroordelen te screenen. Zo willen we voorkomen dat bijvoorbeeld het land van herkomst een rol speelt bij het toewijzen van woningen. Hoe we dat precies aanpakken? Je leest het in dit artikel.

Toewijzen

Bij vb&t Verhuurmakelaars streven we ernaar iedereen aan een passende huurwoning te helpen. Inschrijven bij ons is kosteloos en kan online. Na de inschrijving word de zoeker door ons op de hoogte gehouden over woningen die voldoen aan zijn woonwensen. We hanteren voor iedereen dezelfde toewijzingscriteria. Zo kijken we onder andere naar:
– Het bruto jaarinkomen
– Het inkomen van de eventuele partner
– Het arbeidscontract
– Eventueel eigen vermogen

Met deze toewijzingscriteria zorgen we ervoor dat de huurwoningen worden toegewezen die passen bij het inkomen. Een uitgebreide beschrijving van de toewijzingscriteria staat op onze verhuurwebsite.

Werkwijze

Voordat we een woning toewijzen zijn we aan onze opdrachtgevers verplicht onderzoek te doen naar de achtergrond van de nieuwe huurder. Om deze screening zo betrouwbaar en integer mogelijk uit te voeren, maken we bij vb&t Verhuurmakelaars gebruik van de toewijzingsmodule in onze EyeMove applicatie en doen wij een Credit- en ID Check bij Experian. De toewijzingsmodule verifieert een aantal criteria, zoals gegevens over inkomen, woonsituatie en werksituatie. Hiermee voorkomen we discriminatie op welke manier dan ook, omdat we met behulp van deze software kandidaat-huurders objectief kunnen screenen. Daarnaast kunnen we onze opdrachtgevers er op deze manier van verzekeren dat we een nette huurder hebben gevonden en nemen we een aantal risicofactoren voor hen weg. Zo beschermen we zowel onze huurders als onze opdrachtgevers. De documenten die een kandidaat-huurder bij vb&t Verhuurmakelaars moet aanleveren zijn hier te vinden.